Tongelresestraat 209  ·   5613 DG Eindhoven  ·   info@ozeindhoven.nl   ·   040 - 246 00 24

Hoornvliesafwijking

Keratoconus

Keratoconus is een aandoening van het hoornvlies (de buitenste transparante laag van het oog), waarbij het hoornvlies langzaam dunner wordt en in plaats van een ronde vorm, een kegelvorm krijgt.

Keratoconus komt in Nederland bij ongeveer 1 op de 2000 mensen voor, meestal aan beide ogen, en ontwikkelt zich over het algemeen in de tienerjaren of puberteit. Door de veranderde (abnormale) vorm van het hoornvlies is het zicht niet goed te corrigeren met een bril. Contactlenzen compenseren deze veranderde vorm van het hoornvlies en corrigeren optisch beter, waardoor de gezichtsscherpte verbetert.

Het is belangrijk om keratoconus in een vroeg stadium op te sporen. Dit kan d.m.v. corneatopografie worden onderzocht. Het oppervlak van het hoornvlies wordt dan in kaart gebracht. De progressie van keratoconus kan worden afgeremd door het dragen van harde contactlenzen. Ook kan crosslinking van de cornea de progressie van keratoconus stabiliseren.

Behandeling van keratoconus

In eerste instantie kan bij gevorderde keratoconus het aanpassen van medische contactlenzen een uitkomst zijn. Deze speciale lenzen worden op maat vervaardigd voor een optimale correctie van de gezichtsscherpte.

Daarnaast zijn er chirurgische opties, zoals zgn. ringsegmenten die in het hoornvlies geplaatst worden om het centrum van het hoornvlies af te platten, of (uiteindelijk) een hoornvliestransplantatie.