Contact

Tongelresestraat 209
5613 DG Eindhoven
040 – 2460024

 24 u./dag altijd een deskundige beschikbaar

header

Wanneer er een verstopping is van de traanwegen, lopen de tranen over de wangen. Soms gebeurt dit alleen buiten in de wind. Dit zijn reflextranen en is normaal. Ook kan het leiden tot ontsteking en een plakkend oog, omdat de traanzak is afgesloten en viezigheid niet kan worden afgevoerd.

De traanwegen
In de binnenste ooghoek aan de neuskant bevindt zich in het boven- en onderooglid een buisje. Het begin van dit buisje wordt het ‘traanpuntje’ genoemd. De beide traanbuisjes komen samen in de traanzak. Vanuit de traanzak loopt er een kanaal door de neuswand naar de neusholte. Al deze verbindingen zijn erg klein en nauw, waardoor ze gemakkelijk verstopt kunnen raken.

Onderzoek
De oogarts onderzoekt eerst wat bij u de oorzaak is van overmatig tranen. Dit kan het gevolg zijn van een verhoogde aanmaak van tranen of, van gestoorde afvoer van het traanvocht. In het laatste geval is het belangrijk vast te stellen waar de verstopping zit. Dit kan gebeuren door de traanbuis te spoelen en te sonderen, waarbij een verstopping ongedaan kan worden gemaakt. In sommige gevallen wordt de KNO-arts gevraagd om te kijken of er geen veranderingen in de neus zijn die de verstopping verklaren. In sommige gevallen kan een chirurgische benadering noodzakelijk zijn.